top of page
Search

004 | Arnaud Zonderman

Het evenwicht tussen nuance en verhaal. Het is iets waar veel onderzoekers naar op zoek zijn wanneer ze hun werk voorstellen aan een breed publiek. Arnaud Zonderman van SciMingo helpt hen daarbij. In aflevering 4 hoor je er alles over!



Beluister de aflevering hier!



What's in a name

SciMingo (kort voor Science Flamingo) is de overkoepelende organisatie van de Vlaamse Scriptieprijs, de Vlaamse PhDCup en de SciComm Academy. En voilà. Bij dezen heb je alle linkjes mocht je meer willen weten.


Inclusieve communicatie

Het is niet evident, hé. Hoe bereik je mensen die amper in contact komen met wetenschapscommunicatie? SciMingo gaat er zich op toeleggen in een nieuw traject. En daarbij tipte Arnaud ook Ekoli vzw. Deze organisatie heeft net crowdfunding campagne binnengehaald om een inclusief festival te organiseren in Gent. Hou het in de gaten!


Tijd voor een beetje nostalgie

Ik ben elke aflevering heel benieuwd welk wetenschappelijk speelgoed of entertainment de gast als kind al boeide. En Arnaud heeft daarmee een paar nostalgische snaren geraakt. Van de Chemie 2000 doos tot de Mineralen van de Aarde, inclusief verzameldoos en magazine. En laat ons vooral 'Er was eens' niet vergeten. Het heeft eventjes op Netflix gestaan, maar nu moeten we het doen met YouTube filmpjes. Fun fact: de intro (die je ook al in de podcast hoorde) werd ingezongen door Eurovision-legende Sandra Kim.






Moet het altijd een wedstrijd zijn?

Zeer terechte kritiek op de PhDCup, vindt Arnaud Zonderman. Vandaar is SciMingo met een alternatief op de proppen gekomen: Wetenschap Uitgedokterd/Science Figured Out. Een online videoreeks waarbij onderzoekers aan Vlaamse universiteiten, dus ook internationale onderzoekers, hun verhaal kunnen doen. Er hoort een opleidingstraject bij, uitgebreide feedback en een professionele opname. Inschrijven kan via de Doctoral Schools van je universiteit of via de SciComm Academy.



En nu jij!

Als wetenschappers moeten we niet alleen kennis delen met het brede publiek. We zijn ook rolmodellen voor toekomstige wetenschappers. Want zoals deze studie aantoonde, zit dat beeld van wetenschappers toch nog redelijk scheef bij kinderen.

Aan de slag dus! En daarbij kan deze video je alvast op weg helpen.



Dit moet je zien!

"Er zijn nog zoveel dingen die ik wil ontdekken," begint Arnaud zijn lijstje. Herkenbaar? Jammer, want we gooien er nog een hoopje to do's bij!


"Fantastisch om te lezen. Met ook weer veel humor, wat ik geweldig vind."


"Dit boek is een meesterwerk, een ongelooflijke tour de force. Hij beschrijft grote mijlpalen in de wetenschap en in de zoektocht van mensen om meer grip te krijgen op het leven."


"Ze omschrijft zichzelf als all round badass. Ze heeft die Britse humor en dat vind ik echt belangrijk."

Net zoals Ionica is ook Arnaud fan van Hannah Fry. Van haar podcast The Curious Cases en van haar BBC-reeks Making Sense of Cancer.

Het wordt inderdaad tijd voor die Hannah Fry-fanclub van de Lage Landen.


Hoe hard wil je je kinderen indoctrineren, als scicommer. Het blijft een afweging. Maar met video's als die van The Dad Lab voelt het niet meer als indoctrinatie: da's oprecht leuk. "Ergens is dat een beetje goochelen. In het begin was het bij mijn dochter vooral die verwondering en de uitleg nog niet zo veel. Maar nu komt dat proces toch op gang en da's heel tof om te zien."





85 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


  • RSS
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page