Steeds meer wetenschappers kijken uit naar een carrière als scicommer of wetenschapsjounalist. En dat is geweldig nieuws. Maar hoe maak je het waar?
Ik ben Jacotte en ik mag me intussen wetenschapscommunicator en -journalist noemen. Hoewel de weg hier naartoe niet evident was. Dat moet makkelijker kunnen. En dus vraag ik raad aan mijn persoonlijke helden binnen de scicomm en scijo. Hoe maak je boeiende scicomm voor elk publiek? Zij vertellen het je in Praatjes over Wetenschap, een wekelijkse podcast.
In het eerste seizoen van Praatjes over Wetenschap schuiven al een hele hoop kleppers aan. Je hoort ze in deze teaser! Lees verder en ontdek de eerste tien gasten (in willekeurige volgorde).
Lieven Scheire
Een podcast over wetenschapscommunicatie maken zonder Lieven Scheire? Dat kan toch niet. In deze extra lange aflevering praten Lieven en ik over science comedy, onze favoriete Britse scicomm en het Nerdland emporium.
Diederik Jekel
Hij loodste Nederland door de coronacrisis met heldere wetenschapspraatjes in niet-wetenschappelijke programma's. Zijn intussen indrukwekkende carrière als scicommer en journalist begon met een dapper telefoontje naar De Wereld Draait Door. Een aflevering over of je nu de luidste of de beste moet zijn. En de poster van Daan Schuurmans.
Ionica Smeets
De koningin van de scicomm kon in dit lijstje niet ontbreken. Ionica en ik spreken op de Dag van de Communicatie in het KMSK in Brussel. Geen betere plek om het over de kunst van de scicomm te hebben. Wat vertelt het wetenschappelijk onderzoek over de nood aan scicomm? En welke trucjes haalt Ionica boven in haar boeken en televisiepraatjes?
Martijn Peters
Hij is coördinator wetenschap en weer voor DPG Media. Maar op straat wordt hij het vaakst herkend zijn TikToks. Martijn Peters, de Hank Green van de Lage Landen, vertelt over zijn tocht van huisgemaakte YouTubefilmpjes tot live duiding bij VTM Nieuws.
Katleen Bracke
Ze stond aan de wieg van Jongens en Wetenschap en is nu hoofdredacteur bij de Universiteit van Vlaanderen. Katleen Bracke weet als geen ander hoe je de meest uiteenlopende wetenschapstopics boeiend kan maken voor een breed publiek. Over dat verdomde impostersyndroom en de broodnodige leercurve in alles wat je doet.
Julie De Smedt
Waarom moet je communiceren over je onderzoek? Julie De Smedt legt het uit. Zij is adviseur in wetenschapscommunicatie en coacht doctorandi in hun communicatie. En zij heeft alvast één goede raad: doe eens zot.
Lizzy Bakker
Lizzy is programmamaker bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Ze maakte er de nieuwe expo: Energy Junkies. Over onze verslaving aan energie en hoe we er best van af geraken. Hoe vertaal je wetenschappelijk onderzoek naar een museum? En hoe word je tentoonstellingsontwerper?
Robert Visscher
NEMO is niet alleen een museum, maar heeft ook een geweldig interessante website: NEMO Kennislink. Hierop verschijnen artikels rond de wetenschappelijke actualiteit. En een van de journalisten voor Kennislink, is Robert Visscher. Hoe praat je best met een journalist als onderzoeker? En waarom moeten we met z'n allen naar Schiermonnikoog op vakantie? Robert legt het uit!
Ben Verhoeven
Ben brengt met zijn bedrijf ERLNMYR wetenschap op een podium. Hij is improspecialist en weet de moeilijkste topics in kindertaal te vertalen. In deze aflevering praat hij bovendien openhartig over de struggles van het fulltime zelfstandig scicommer zijn.
Anouk De Ridder
Kersvers Dr. Anouk De Ridder weet wat het is om vier jaar lang alles te geven voor een doctoraatsthesis. Die struggles deelt ze in 'Not that kind of doctor', hét handboek voor promovendi.
Arnaud Zonderman
Heb je je doctoraat afgerond? Dan is de kans groot dat je je kandidaat hebt gesteld voor de PhD Cup. Coördinator Arnaud Zonderman vertelt je hoe je kan winnen (of toch meer kans maakt) en vooral hoe je de balans bewaart tussen nuance en verstaanbaarheid.
Dat zijn ze. De eerste gasten bij Praatjes over Wetenschap. Ik kijk er al ontzettend naar uit om deze podcast op jullie los te laten. Afspraak op 7 september voor de eerste aflevering. Volg ons in tussentijd op Instagram en Twitter.
Tot dan!
Jacotte
Comments